Meny

Du har rätt att må bra i skolan

Stress och oro – hur känns det då?

Vi använder många olika ord för att beskriva stress och oro, men i grund och botten handlar det om att du inte mår bra. Det kan till exempel handla om oro för läxor, prov och betyg, att du inte vet hur du ligger till i ett ämne eller att allt bara känns för mycket. Obehag och oro kan dyka upp både när du är i skolan, eller hemma på morgonen och kvällen. Du kanske har ont i magen, ont i huvudet eller har svårt att slappna av fast du är hemma och är ledig.

Vilken hjälp kan du få?

Om du tycker att du får för många läxor och prov under en period, kan du prata med lärarna eller rektor. Skolan har rätt att bestämma om läxor och prov, men du har också rätt till inflytande över din skolgång. Du har dessutom rätt att få veta hur du ligger till i olika ämnen. Om du halkar efter har du rätt att få hjälp. Läs mer här:
Du har rätt få den hjälp du behöver

Alla skolor måste också erbjuda eleverna elevhälsa. Du ska kunna gå till skolläkare, skolsköterska, psykolog, kurator eller specialpedagog om du behöver. De kan hjälpa till så att du mår bättre.

Bara du vet hur du mår

Bara du själv vet om du känner dig stressad och orolig. Ibland kanske du mår dåligt av saker som inte har med skolan eller undervisningen att göra. Även då kan skolan hjälpa dig.

LoudspeakerRemember

Kom ihåg

Du kan prata med någon på elevhälsan eller någon annan vuxen.

thinkAboutSun

Tänk på att

Ta dina känslor på allvar. Din skoltid är en viktig del av ditt liv och du har rätt att må bra i skolan.