Meny

Du har rätt att känna dig trygg

Mobbning kan vara många olika saker

Mobbning kan vara elaka SMS eller bilder på nätet. Det kan också vara förnedrande ord och ryktesspridning. Det kan vara att bli retad, bortvald eller utfryst. Självklart räknas också hot, knuffar eller slag som mobbning. Det kan vara under skoldagen eller på kvällen, det kan vara i skolan eller på nätet.

Alla på skolan måste behandla varandra med respekt

Du kan känna dig illa behandlad eller mobbad av andra elever, en lärare eller någon annan vuxen på skolan. Även om ni tycker olika får ingen vara elak, slå, mobba eller frysa ut dig. Det gäller både vuxna och elever.

En gång är en gång för mycket

Om du blir illa behandlad eller mobbad ska du prata med någon vuxen på skolan. Om det känns svårt kan du prata med dina föräldrar eller någon annan vuxen, så att de pratar med skolan.

Skolan måste göra allt den kan för att hjälpa dig direkt. Det spelar ingen roll om det bara har hänt en enda gång. Det är jätteviktigt att du känner dig trygg och mår bra i skolan.

Skolan måste hjälpa dig

Alla former av mobbning som har koppling till skolan måste utredas. Det spelar ingen roll om det har hänt på skolan eller på fritiden. Det är alltid skolans jobb att se till att det slutar.

Om du ändå inte får hjälp

Om skolan inte hjälper dig kan du göra en anmälan till oss. Om du vill göra en anmälan till Skolinspektionen och Barn- och elevombudet kan det vara bra att be en vuxen om hjälp. Om vi tycker att skolan har brutit mot reglerna kan vi kräva att skolan agerar, så att mobbningen inte fortsätter. Läs mer här:
Du kan anmäla till oss 

Hit kan du också vända dig

BRIS

Till BRIS kan du som är ung höra av dig om vad som helst. Du kan vara anonym.

UMO.se

UMO är en webbplats för alla som är mellan 13 och 25 år. På UMO kan man hitta svar på sina frågor om sex, hälsa och relationer.

Skolverket

Skolverket är en myndighet som tar fram riktlinjer för skolan ska fungera. Du kan vända dig till dem med frågor om vad som gäller i skolan.

LoudspeakerRemember

Kom ihåg

Ingen ska behöva bli dåligt behandlad i skolan! Det är din rätt att känna dig trygg.

thinkAboutSun

Tänk på att

Prata med en vuxen – skolan måste hjälpa dig. Det gäller även om mobbningen sker utanför skolan.